WWMH

Woensel-West is een Eindhovense volksbuurt. Het is er levendig op straat, je komt gemoedelijke voortuintjes tegen, kleine winkeltjes en volop spelende kinderen. Maar het is ook een wijk met een hardnekkige sociaal economische achterstand. Er wonen veel mensen met problemen, zoals werkloosheid, taalachterstand, opvoedingsmoeilijkheden of een slechte gezondheid.

Begin 2010 startte WWMH (Woensel West maakt het), toen nog onder de naam Woensel West Design Product, geïnitieerd door Buurtbedrijvigheid, een werkgroep die zich inzette om de wijk te verbeteren. Het doel van het project: de bedrijvigheid en de wijkeconomie stimuleren en Woensel-West positief op de kaart zetten.

Gewapend met een vooraf bedachte openingszin trokken Sandra Dijkstra met wie ik destijds samenwerkte en ik de wijk in, op zoek naar enthousiaste buurtbewoners die iets voor het project zouden kunnen betekenen. Want, waar vind je wijkbewoners? Nou.. op straat natuurlijk! “Kent u misschien iemand met handige handjes?” bleek echter niet zo’n geschikt gestelde vraag, merkten we toen we de friettent op de Edisonstraat binnenliepen. Een van de bezoekers zei: “Jullie wel?” en wilde zijn broek al omlaag doen… We wisten niet hoe snel we weg moesten zijn.

Andere aanpak dus.

Uiteindelijk lukte het om een groep enthousiaste deelnemers te verzamelen en werkten we aan een serie handgemaakte producten, ludieke acties en creatieve workshops. Als klap op de vuurpijl kreeg WWMH in 2012 een heuse vitrine in het pand van WeLoveMusic (van Anneke Ormel en Branko van den Hove), waardoor het project extra goed zichtbaar werd. Een topjaar was dit, mede dankzij de inzet van Anita Bouwman en vele anderen.

Wil je nog meer weten over over het project of gewoon nog eens terugkijken? De blog staat nog steeds online: woenselwestmaakthet.blogspot.com

Woensel West maakt het

Eindhovens_dagblad06092012
Eindhovens Dagblad, 6 september 2012

WWMH is mede mogelijk gemaakt door de inzet van: Albertien, Anita, Anneke, Branko, Dre, Fatma, Floortje, Franci, Frankie, Friso, Geurt-Jan, Iris, Jasmina, Jeffrey, Jelle, Jo, Jos, Julieta, Krishna, Marijke, Marleen, Mecheline, Nienke, Nino, Olaf, Peter, Rebecca, Ruben, Rutger, Sandra, Sanne, Stijn, Suzan, Sven, Tunay …en iedereen die ik mogelijk vergeten ben.